Przejdź do wersji zoptymalizowanej dla osób niewidzących i słabowidzących
Przejdź do wyszukiwarki
Przejdź do menu górnego
Przejdź do treści głównej
Przejdź do menu prawego
Przejdź do mapy serwisu
Przejdź do stopki
Zamknij pasek info24
Info24
Wydrukuj stronę Poleć znajomemu
x

Zapraszam do obejrzenia strony Regionalne przepisy kulinarne - Kultura - Portal Miasta i Gminy Morawica.

 

Pobierz PDF

Regionalne przepisy kulinarne

 

Zapraszamy do podzielenia się swoim przepisem na ciasta, sałatki, dania gorące, nalewki, przetwory itd. Poniżej prezentujemy zbiór przepisów, które nadesłane zostały przez koła gospodyń wiejskich działających na terenie naszej gminy, czytelniczki wiadomości morawickich, gospodynie domowe.

 Jak zamieścić przepis na naszej stronie internetowej??

 Przepis prześlij na adres:

- mailowy: p.marcjan@morawica.pl / m.malicka@morawica.pl

 

NADESŁANE PRZEPISY:

 

"Kapusta z kminkiem"

 

Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
2 marchewki duże
2 cebule duże
20 dag karczku
20 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
1 torebka kminku
1 łyżeczka „ Kurkumy"

Sposób wykonania:

Kapustę przelać zimną wodą, pokroić nożem. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zalać wodą i gotować. Cebulę pokroić w kostkę, boczek i kiełbasę zasmażyć na złoty kolor. Mięso pokroić w kostkę wrzucić do kapusty gotując 3 godziny. Pod koniec gotowania dodać rosołki lub wedetę, kminek, kurkumę wymieszać gotując jeszcze 15 minut.

 

Przepis nadesłany przez zespół „DROCHOWIANKI"

 


 

„Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami"

 

Składniki:

1kg maki
1 jajko
2kg kapusty kiszonej
50 dag mięsa wieprzowego
10 dag słoniny
2 cebule
20 dag grzybów suszonych
Sól, pieprz - do smaku

Sposób wykonania:
Umyte mięso oraz grzyby dusić na wolnym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu kapusty, mięsa i grzybów, kapustę odcedzić i pokroić. Grzyby i mięso zmielić maszynką do mięsa. Słoninę i cebulę drobno pokroić i wysmażyć. Następnie sporządzić farsz, dodając do smaku sól i pieprz. Na stolnicy zarobić ciasto: do przesianej mąki dodać jajko i wodę, starannie wyrobić aby ciasto było wolne. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, na nie nakładamy farsz i lepimy pierogi. Do gotowanej i posolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy. Następnie wyjmujemy ugotowane pierogi, polewamy je przesmażoną słoniną z cebulą.

 

 



Kapusta z grochem"

 

Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
15 dag grochu łupanego
4 ziemniaki
15 dag boczku wędzonego
15 dag cienkiej kiełbasy
0,5 szkl. śmietany

Sposób wykonania:
Groch moczyć 1 godzinę a następnie ugotować. Kapustę wypłukać i ugotować, ziemniaki obrać i ugotować. Po ugotowaniu wszystkie produkty odcedzić, ziemniaki potłuc i wymieszać razem z kapustą i grochem. Boczek podsmażyć, kiełbasę pokroić w kostkę i pod koniec smażenia boczku włożyć na patelnię kiełbasę razem jeszcze podsmażyć a następnie dołożyć do kapusty dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku, na koniec dolać śmietanę 
i wszystko dobrze wymieszać.


Przepis nadesłany przez zespół „NIDZIANECKI"

 


 

„Gołąbki dla leniwych"

Składniki:

500 g mięsa mielonego
400 g świeżej kapusty (ok. 0,5 średniej gł.)
2 szt. małe cebule
1 szt. jajko
100 g ryżu ugotowanego na sypko(może być zamiennie kasza manna surowa ok. 0,5 szklanki)
Sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Kapustę drobniutko pokroić, posiekać, posolić i odstawić na 20 - 30 min. Następnie dodać mięso, drobno skrojoną cebulę, jajko, ugotowany ryż (lub kaszę mannę) doprawić do smaku solą i pieprzem. (wychodzi około 10 gołąbków). Uformowane gołąbki podsmażyć
na gorącym oleju, uważając by nie zrumienić. Podsmażone gołąbki z obu stron ostrożnie przekładać do gorącego sosu. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 30 minut.

Składniki na sos:
3-4 szkl. wody
1-2 kostki rosołowe 
1 czerwona papryka - drobno skrojone 
¼ główki świeżej kapusty - poszatkowana
1 mały koncentrat pomidorowy

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki zagotować w szerokim rondlu. Sos można urozmaicić wg uznania doprawiając go śmietaną, liściem laurowym, zielem angielskim, zielonym koperkiem.

 

Przepis nadesłany przez zespół „BRZEZINIANKI"

 


 

„Kapusta kiszona obgotowana - z kminkiem"

Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty 
2 łyżki masła 
1 pełna łyżeczka kminku 
1 kostka bulionowa ( warzywna, drobiowa ) 
1-2 płaskie łyżeczki cukru 
szczypta pieprzu mielonego

Sposób wykonania:
Kiszoną kapustę zalać wodą tak by ją zakryła (wcześniej jeśli trzeba wypłukać by nie była za kwaśna).Gotować 20 minut. Odcedzić. W garnku rozpuścić masło, wsypać kminek i prażyć go chwilę mieszając. Włożyć kapustę, rozkruszoną kostkę bulionową. Dusić 10 minut mieszając. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem mielonym. Przepis na 2 porcje.

 


 

„Flaki z warzywami"


SKŁADNIKI:

1 kg flaków 
75 dag mięsa
2 pietruszki
2 marchewki
¼ selera korzeniowego
1 cebula
3 łyżki stołowe masła
3 łyżki stołowe mąki pszennej
½ łyżeczki do herbaty gałki muszkatołowej
majeranek, pieprz prawdziwy, liść laurowy - do smaku

Sposób wykonania:
Przygotowane flaki wrzucamy do wrzątku, po czym gotujemy i odcedzamy. Czynność powtarzamy trzy razy. Z mięsa i utartych warzyw przyrządzamy rosół, który następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowy wywar łączymy z flakami. Na patelni sporządzamy zasmażkę z masła i mąki. Spienioną zasmażkę dodajemy do zupy i wszystko razem gotujemy. Całość przyprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem według uznania.

Przepis nadesłany przez zespół „WOLANECKI"

 


 

„Fasolka w sosie pomidorowym z kiełbasą"


SKŁADNIKI:
60 dag fasoli białej „Jaś 
25 dag kiełbasy
20 dag boczku
2 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
1 mała puszka przecieru pomidorowego
majeranek, sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
W przeddzień gotowania fasolę umyć, włożyć do ciepłej wody zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotować do miękkości. Cebulę obrać, przekroić w ćwiartki 
a następnie w plasterki. Boczek pokroić w kostkę, na niewielkim ogniu wytopić a następnie dodać i zeszklić cebulę. Cebulę boczek i warzywa przełożyć do fasoli. Kiełbasę pokroić 
w kostkę i dodać do fasoli. Jeżeli trzeba sos odparować lub uzupełnić wodą. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem. Chwilę pogotować. Podawać z pieczywem.


Przepis nadesłany przez KGW ZABORZE

 


 

„Flaki z kaszą"


SKŁADNIKI:
1 średni kurczak 
3 kg flaków 
7-10 łyżek kaszy jęczmiennej 
przyprawy: włoszczyzna, majeranek, pieprz prawdziwy i ziołowy, przyprawa do flaków, magga, liść laurowy.


Sposób wykonania:

Flaki obgotować w niewielkiej ilości wody i odcedzić. Drugim większym naczyniu na stawić 5 litrów wody, włożyć włoszczyznę i kurczaka, ugotować rosół. Gdy kurczak będzie miękki, wyjmujemy go, a do rosołu wkładamy obgotowane flaki i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy mięso z kurczaka i rozdrobnione dodajemy do flaków, jednocześnie dodajemy liść laurowy (2-3 listki) i kaszę, gotujemy do miękkości.. Pod koniec gotowania dodać przyprawy według smaku i uznania.

 


 

„Kapuśniaczki z barszczem"

SKŁADNIKI 
na nadzienie: 
1 mała kapusta biała, sól, pieprz, jarzynka, cebula, trochę oleju; 
na ciasto: 2 jajka, pół kostki smalcu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cukru, szczypta soli, mąka pszenna do zagniecenia


Sposób wykonania:
Z kapusty wykroić głębia - przekroić na 4 ćwiartki, lekko posolić wodę i ugotować. Jak będzie miękka - odcedzić i ostudzić. Zmielić w maszynce na grubych oczkach. Następnie smażyć na patelni z dodatkiem cebuli i niewielkiej ilości oleju. Doprawić do smaku pieprzem, jarzynką. Można wrzucić kostkę grzybową. Ciasto: Z wszystkich składników zagnieść ciasto, dosypując tyle mąki aby ciasto miało miękkość ciasta kruchego. Rozwałkować na średnią grubość. Następnie wycinać prostokąty - położyć na nim nadzienie kapuściane i dokładnie zakleić. Powstałe "kapuśniaczki" piec w 150 stopniach przez ok. 30 minut. Sprawdzać twardość i zarumienienie - maja być pomarańczowo-rumiane i dość twarde/kruche. Barszcz: 1 pietruszka, 1 marchew, kawałek pora, kawałek selera, wędzonego boczku, bulion lub 1 kostka, 1 kg startych buraków, łyżka masła, sól, pieprz, 2 cytryny, cukier majeranek. 
Buraki obierać, kroić w plastry. Wrzucać do garnka. Dodać obraną marchew, pietruszkę, seler oraz pora. Zalewać bulionem lub wodą z dodatkiem rosołowej kostki. Gotować ok. półtorej godziny. Dodać łyżkę masła, sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liście laurowe. Po ugotowaniu dodać sok z cytryn, majeranek.


„Kapusta z kaszą"

SKŁADNIKI:
około 1 kg kapusty /może być również kiszona/ 0,5 kg żeberek wieprzowych, kasza jęczmienna, liście laurowe, ziele angielskie

SPOSÓB BWYKONANIA:
Do garnka wkładamy kapustę, zalewamy wodą. Następnie dodajemy żeberka, liście laurowe i ziele angielskie. Do gotującej się kapusty z żeberkami dodajemy dwie garście kaszy jęczmiennej, gotujemy na małym ogniu do miękkości. Zamiast kaszy jęczmiennej można też użyć kaszy jaglanej, jest łagodniejsza i ma lekko słodkawy smak. Podajemy z ugotowanymi i tłuczonymi ziemniakami.

 


„KOZIOŁKI"

SKŁADNIKI:

1 kg cebuli
1kg pieczarek
1kg parówek
2 szklanki
1 łyżka musztardy
4 łyżki koncentratu
3 łyżki oleju
2 łyżki ketchupu ostrego
Przyprawa wegeta

Sposób wykonania:
Parówki kroimy na pół, z każdej strony nacinając je na krzyż. Na patelni rozgrzewamy olej
i wrzucamy parówki, podsmażając z każdej strony. Do parówek wrzucamy pokrojoną 
w piórka cebulę do podsmażenia. Pieczarki obieramy i pokrojone w paski dorzucamy 
do reszty. Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 5min. i dodajemy koncentrat. Na koniec można posypać to startym na grubych oczkach serem żółtym. Poczekać aż się roztopi. Danie podajemy na gorąco.

 

„PIEROGI TARGAŃCE"

 

SKŁADNIKI:

1 kg mąki
2 kg ziemniaków 
5 szt. jajek
30 dag słoniny
Mleko
3 cebule, sól, pieprz, wedeta

SPOSÓB WYKONANIA:

Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce w ten sam sposób jak na placki ziemniaczane, odlać zebraną wodę aby były gęściejsze, następnie zetrzeć dwie cebule, wbić 4 jajka i to wszystko doprawić do smaku. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną słoninę, pod koniec dodać pokrojoną cebulę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cały przyprawiony farsz i smażyć ciągle mieszając. Następnie zacieramy ciasto na 1 jajku i mleku, ciasto rozwałkować i pociąć na paski szerokości 9-10 cm, na pocięte paski rozkładać farsz i zawijać jak paszteciki (można też zawijać jak pierogi). Gotowe kawałki kroimy na mniejsze części ok. 7 cm i wrzucać na gotującą wodę, do wody dodać trochę oleju, gotować ok. 10 min. lekko mieszając, polać tłuszczem. Dla lepszego smaku można zapiec na patelni posypać lekko pieprzem.


PIEROGI Z KAPUSTĄ I GROCHEM


FARSZ: CIASTO:
1 kg kraszonej kapusty 1 kg. mąki poznańskiej
50 dag grochu 1 jajko
2 duże cebule 1 szklanka wody 
25 dag słoniny składniki mieszamy 
10 dag boczku i zagniatamy ciasto

 

SPOSÓB WYKONANIA:
Groch namoczyć na noc a następnego dnia ugotować i przetrzeć przez sito kapustę ugotować, odcedzić i pokroić. Słoninę i boczek drobno pokroić i wysmażyć. Do wysmażonej słoniny 
i boczku dodajemy pokrojoną cebulę żeby ja zrumienić. Później wszystkie składniki tj. kapustę, groch, cebulę, słoninę i boczek mieszamy razem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, na nie nakładamy farsz i lepimy pierogi. Do ugotowanej i posolonej wody wrzucamy pierogi, gotujemy. Następnie wyjmujemy ugotowane pierogi, polewamy je przesmażoną słoniną cebulą.


Przepis nadesłany przez zespół „ŁABECANKI"

 

 


 

KAPUSTA ZGANIANKA

 

SKŁADNIKI:
1 kg kapusty białej lub kwaszonej
½ kg marchwi
½ kg pietruszki
2 duże pory
2 duże selery
5 dużych ziemniaków
1 kg słoniny
3 cebule
1 szklankę śmietany
3 łyżki mąki, sól, pieprz do smaku

SPOSÓB WYKONANIA:
Kapustę kroimy, parzymy i odcedzamy. Marchew, pietruszkę, por, seler, ziemniaki kroimy 
w dużą kostkę, gotujemy aż będzie miękkie. Słoninę, boczek kroimy, smażymy, dodajemy pokrojona cebulę, żeby się zrumieniła. Wszystkie te składniki wkładamy do jednego garnka, mieszamy i gotujemy. Następnie podprawiamy rozmieszana śmietaną z mąką. Dodajemy sól
i pieprz do smaku.


Przepis nadesłany przez zespół „ŁABECANKI"

 


 

PLACEK ZIEMNIACZANY „CIUL"

SKŁADNIKI:
- 2kg ziemniaków surowych
- ½ kg mąki
- 25 dag słoniny
- 50 dag wędzonego boczku
- 4 szt. cebuli
- 4 szt. jajek
pieprz, sól - do smaku

Sposób wykonania:
Surowe ziemniaki utrzeć na tarce. Na patelni usmażyć razem słoninę, boczek i cebulę. Do utartej masy ziemniaczanej dodać usmażoną słoninę, boczek i cebulę, Wymieszać na jednolitą masę dodając mąkę, jaja, sól i mąkę. Piec w piekarniku w podłużnych foremkach około 1 godziny.

 


Przepis nadesłany przez zespół „ŁABECANKI"

 



PĄCZKI ZIEMNIACZANE

 

SKŁADNIKI:
-1 kg mąki
- kostka drożdży
- 5 szt. jajek
- 1 szklanka cukru
- kostka masła
- 10 ziemniaków

Sposób wykonania:
Ugotowane gorące ziemniaczki, przekręcić przez maszynkę, dodać drożdże, mąkę i resztę składników, dobrze wyrobić. Potem ciasto rozwałkować i wycinać kółeczka literatką
i pozostawić na chwilę aż urosną. Olej dobrze rozgrzać w garnku i wrzucać pączki. Usmażone pączki można posypać cukrem pudrem i spożywać.


Przepis nadesłany przez zespół „NIDZIANECKI"

 


 

POSTNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

SKŁADNIKI:

- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 torebka kaszy gryczanej
- 15 dag suszonych grzybów
- dwie średnie cebule
- pazurek czosnku 
- 1kg mąki
- ½ szkl. mleka
- ½ szkl. wody

Sposób wykonania:
Kapustę, grzyby, kaszę ugotować, ale gotujemy wszystko osobno. Ugotowaną kapustę
i grzyby odcedzamy. Kapustę i grzyby przekręcamy przez maszynkę, dodajemy kaszę, zmiażdżony czosnek oraz dwie łyżki usmażonej cebuli. Jeszcze dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszać i farsz gotowy. Z mąki i mleka z wodą wyrobić wolne ciasto, rozwałkować, wycinać kółeczka foremką, lub szklanką, wkładać farsz. Pierogi zaklejać i wrzucać na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy, kroimy cebulkę i olejem, który został na patelni i spożywamy.

 

Przepis nadesłany przez zespół „NIDZIANECKI"

 


 

„GOŁĄBKI Z FASOLĄ I MIĘSEM"

 

SKŁADNIKI:

20 dag fasoli białej „JAŚ"
20 dag mięsa mielonego 
20 dag kiełbasy czosnkowej
100 ml śmietany
2 główki cebuli
tłuszcz
1 główka kapusty białej
Koncentrat pomidorowy
Sól, pieprz, czosnek, majeranek

Sposób wykonania:
Naszykować miskę z zimną wodą. W dużym garnku zagotować ok. 3-4 litrów lekko osolonej wody. Z kapusty wykroić głąb, a następnie delikatnie, żeby nie rozerwać, zdejmować po jednym liściu ( 15-20 sztuk). Liście patrzyć po kilka minut w gotującej wodzie. Miękkie liście zahartować w zimnej wodzie. Ostrożnie ściąć zgrubiałe nerwy. Przygotować farsz: mięso, jajka, startą cebulę i bułki wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą 
i pieprzem. Kostki rosołowe rozpuścić w 1,5 litra gorącej wody. Duże naczynie żaroodporne wyłożyć parzonymi liśćmi kapusty. Z farszu formować owalne porcje, kłaść na liściach kapusty, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony (gołąbki). Układać dość ciasno w naczyniu żaroodpornym łączeniem w dół. Gołąbki zalać bulionem (do ¾ wysokości - reszty bulionu nie wylewać), wystawić do nagrzanego do 150C piekarnika i zapiekać ok. 1-1,5 godziny.
W połowie zapiekania gołąbki odwrócić. Po upieczeniu z gołąbków zlać powstały sos, dolać do pozostałego bulionu, doprawić koncentratem i śmietaną. Gołąbki ponownie zalać sosem (pomidorowym) i zapiekać jeszcze 20-30 minut.


Przepis nadesłany przez zespół „BRUDZOWIANKI"

 


 

PRZEPIS NA CIASTO „ŚMIETANOWIEC"

CIASTO:

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
6 żółtek
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć, zagnieść, odjąć ¼ całości- zamrozić.

MASA:

1,5 szklanki cukru
6 białek
750 ml śmietany 18%
400 ml śmietany 12%
3 szt. budyniu śmietankowego
1 puszka brzoskwiń

Białka ubić na sztywno, dodając śmietanę a na koniec budyń. Gotową masę wylać na ciasto
i ułożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę. Wierzch posypać startym zamarzniętym ciastem. Piec 200 ° C około 45 minut.

 

Przepis nadesłany przez zespół „BRZEZINIANKI"

 


 

CIASTO Z PIANKĄ

 

BISZKOPT:

8 jajek
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka i ubijać. Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną, z proszkiem do pieczenia i kakao. Upiec biszkopt. Po wystudzeniu przekroić na pół. Jedną część biszkoptu pokroić na drobno.

MASA ŚMIETANOWA:

0,5l śmietany (36%) 
250g masła lub margaryny
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy

Śmietanę ubić z cukrem, następnie utrzeć masło i zmieszać z ubitą śmietaną. Wszystko wymieszać z pokruszonym biszkoptem. Posmarować wystudzony i nasączony biszkopt.

PIANKA:

0,5l śmietany (36%)
1 opakowanie galaretki truskawkowej 
1 ½ łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na wierzch ciasta.

Na zakończenie na wierzch zetrzeć czekoladę mleczną.


Przepis nadesłany przez panią Helenę P.

 


 

BURAKI ĆWIKŁA


SKŁADNIKI:

5 kg. buraków 
5 szt. dużych cebul
5 szt. ząbków czosnku

Ugotowane buraki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Zasypać 2,5 łyżki soli, cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko wymieszać i odstawić na jedną godzinę.

ZALEWA:

5 szkl. wody
2 szkl. cukru
1 szkl. octu
10 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu prawdziwego
Liść laurowy, wszystko zagotować
Do gotującej zalewy wrzucać buraki i gotować 5 minut. Wkładać do słoików i pasteryzować około 5-10 minut.

 

Przepis nadesłany przez zespół „DROCHOWIANKI"

 


 

SAŁATKA Z PIECZAREK I ZIELONEGO GROSZKU

 

Składniki:

20 dag pieczarek
1 puszka zielonego groszku
Duże jabłko
Sok z cytryny 
10 dag orzechów włoskich
3 łyzki majonezu
Natka pietruszki
Cukier, sól

Sposób wykonania:
Dokładnie umyte i obrane pieczarki pokroić w cienkie plasterki, posolić skropić sokiem
z cytryny. Groszek odcedzić na sicie. Po 2-3 godzinach grzyby osączyć i połączyć 
z groszkiem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dołożyć do groszku
i pieczarek. Doprawić do smaku majonezem, sokiem z cytryny, solą i cukrem, delikatnie wymieszać. Orzechy posiekać i posypać sałatkę. Wierzch ozdobić natką pietruszki.

 Przepis nadesłany przez zespół „DROCHOWIANKI"

 


 

SERNIK


SKŁADNIKI:

3 szkl. maki
½ szkl. cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
2 łyżki śmietany

1 kg 20 dag sera 
8 żółtek 1 ½ szklanki cukru
3 budynie śmietankowe 
½ kostki masła 
3 łyżki oleju
2 łyżki wódki

Sposób wykonania:
Ciasto zagnieść wszystkimi składnikami, ser przekroić 1 raz przez maszynkę, żółtka ubić z cukrem, białka ubić na sztywno wszystkie składniki wymieszać.

 Przepis nadesłany przez zespół „DROCHOWIANKI"


Regionalne przepisy kulinarne - galeria

 
Regionalne przepisy kulinarne
 
Regionalne przepisy kulinarne
 
Regionalne przepisy kulinarne
 
Regionalne przepisy kulinarne
 
Regionalne przepisy kulinarne
 
Regionalne przepisy kulinarne
 
Regionalne przepisy kulinarne
 
Regionalne przepisy kulinarne
 
  • Lokalna Grupa Działania
  • ZGK w Morawicy sp. z o.o.
  • Samorządowe Centrum Kultury
  • Koral kryta pływalnia
  • Bilcza hala sportowa
  • Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Morawicy
Dane kontaktowe

Miasto i Gmina Morawica  

ul. Spacerowa 7
26-026 Morawica
Tel.: +48 41 3114-692
Fax: 41 3114-690  
E-mail: gmina@morawica.pl

ePUAP /kk1a219pow/skrytka

NIP: 657-263-06-04

Godziny pracy urzedu Miasta i Gminy

poniedziałek: od 9:00 do godz. 17:00
od wtorku do piątku w godz. 7:30 - 15:30

Godziny pracy Urzędu Stanu Cywilnego

poniedziałek: od 7:30 do godz. 17:00
od wtorku do piątku w godz. 7:30 - 15:30

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności.
Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij